perjantai 17. lokakuuta 2008

Putkimies

Kiitos nykyisen asunnon ongelmien ja puutteiden, olen saanut mahdollisuuden tutustua monenlaisiin ammattilaisiin. On ollut kiinnostavaa seurata ammattilaisia työssään, mutta ainakin yhtä kiinnostavaa huomata, kuinka eri lailla ammatit Intiassa määritellään verrattuna siihen, mihin olen itse tottunut.

Putkimies on erinomainen esimerkki. Sanakirjan mukaan putkimies on henkilö, joka asentaa tai korjaa vesi-, viemäri- ja kaasuputkia sekä niihin liitettyjä laitteita, hanoja yms. Intiassa putkimies on kirjaimellisesti henkilö, jolla on jakoavain. Korjaaminen ei näytä olevan olennainen tekijä, sillä ainakin keittiömme vedenlämmittimen liitokset vuotavat yhä viiden korjaamisen jälkeen: toisinaan vuotaa enemmän ja toisinaan vähemmän, mutta lattia on aina märkä.

Putkimies ilmestyy paikalle aina jakoavain kädessä. Hänellä ei ole työkalupakkia, ei putkipihteja, ei ruuveja, muttereita, kiristimiä tai muitakaan varaosia, ei rättejä eikä sankoa. Hän ei todellakaan kanna mukanaan tikkaita, vaikka pääosa putkista ja vedenlämmittimistä on sisäkatossa yli 2,5 metrin korkeudessa ja keskiverto putkimies on noin 1,6 metriä pitkä. Eihän tikkaita voi kantaa vain yhdellä kädellä, ja toisessa kädessä on jo jakoavain. Toisaalta myöskään ilmastointilaitteiden korjaajilla, verhotangon asentajilla tai hehkulamppujen vaihtajilla ei ollut tikkaita, joten ehkä niistä on pulaa tai niitä on vaikea saada kulkemaan polkupyörän tarakalla.

Ei kommentteja: